Hírek, érdekességek

Alkohol Drogsegély Ambulancia Egyesület Veszprém

 Közbeszerzés

Utolsó módosítás: 2018.11.05 13:54:49 by Adminisztrátor

Szenvedélybetegek rehabilitációs intézményének fejlesztése Noszlopon és Ajkán az Alkohol- és Drogsegély Ambulancia Egyesületben című és EFOP-2.2.3-17-2017-00037 kódszámú pályázat során – 1. rész: Noszlop, Alkotmány utca 20/A., Hrsz.: 209/2. DROGSEGÉLY AMBULANCIA KOMPLEX FELÚJÍTÁSA, 2. rész: Tósokberénd, Szent István út 79., Hrsz.: 746. (FÉLUTAS) HÁZ KOMPLEX FELÚJÍTÁSA tárgyú KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS
Közbeszerzés

 Rehab

Utolsó módosítás: 2018.05.28 10:20:27 by Adminisztrátor

Elindult Rehabilitáció intézményünk saját weboldala. Az oldalon minden fontos információ megtalálható.
Az oldal címe:
http://www.rehabhaznoszlop.hu

 Veszprém, a jövő bizotnsága

Utolsó módosítás: 2018.02.13 09:47:39 by Adminisztrátor

Plakát

 Kábítószer-ellenes világnap

Utolsó módosítás: 2017.11.01 15:34:44 by Steiner Zoltán

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2017. 06. 26-án 18 órától
a Fricskába (8200 Veszprém, Miklós u. 10.), Veszprém közkedvelt bisztrójába, a vár alá, a Séd patak partjára
az Alkohol-Drogsegély Ambulancia és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma által a Kábítószer-ellenes világnap alkalmából közösen szervezett zenés programjára.

 Álláshírdetés

Utolsó módosítás: 2017.07.05 12:13:47 by Adminisztrátor

A veszprémi járóbeteg ellátásunkba keresünk 1 fő szociálpedagógus vagy szociális munkás kollégát.

A munkarend hétköznapokon 8-16 óra és 11-19 óra váltakozik.

Elvárások: kreativitás, talpraesettség, határozottság, kiváló kommunikációs készség, kifejezőkészség, jó problémamegoldó készség, önállóság

Főbb feladatok: segítő beszélgetések folytatása, prevenciós foglalkozások tartása diákoknak, előadás tartása szakmai fórumokon, rendezvényeken, kapcsolattartás együttműködő intézményekkel, adminisztráció, személyes és telefonos tanácsadás, szakmai anyagok, kiadványok összeállítása

A motivációs leveleket és az önéletrajzokat a drogambulancia(kukac)invitel.hu e-mail címre várjuk.

  A bűnmegelőzési pályázatunk programjának keretében:

Utolsó módosítás: 2017.06.13 09:55:00 by Adminisztrátor

Az Alkohol-Drogsegély Ambulancia felkérésére, több Hivatásos szervvel, egy 7 alkalmas iskolai bűnmegelőzési,biztonságra nevelő program keretében elkezdtük a kutyás és műszaki mentési bemutatónkat.(Padányi Katolikus Iskola)
Köszönjük a megtiszteltetést ,illetve a bizalmat,hogy az Alapítványunkat kérték fel erre a fontos és hasznos programra. (Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány)

 A bűnmegelőzési pályázatunk sajtótájékoztatója:

Utolsó módosítás: 2017.06.13 08:57:16 by Adminisztrátor

http://www.vehir.hu/cikk/37506-kozos-erovel-veszprem-biztonsagaert
https://veol.hu/rendorsegi/drog-veszprem-alkohol-megelozes-1838306

 Kábítószer-prevenciós programok támogatására című, KAB-ME-16 kóddal rendelkező, A/B kategóriájú pályázat...

Utolsó módosítás: 2017.06.13 08:53:16 by Adminisztrátor

Kábítószer-prevenciós programok támogatására című, KAB-ME-16 kóddal rendelkező, A/B kategóriájú pályázat... megvalósítása keretében zajlott Szertelenül, vidáman" elnevezésű komplex iskolai egészségfejlesztő programunk záró rendezvényeként Tari Annamária pszichoanalitikus előadásával: -

http://vehir.hu/cikk/37530-projekt-egy-biztonsagosabb-veszpremert

 -Kábítószer-prevenciós programok támogatására- című, KAB-ME-16 kóddal rendelkező, -A/B- kategóriájú pályázat...

Utolsó módosítás: 2017.06.13 08:42:01 by Adminisztrátor

-Kábítószer-prevenciós programok támogatására- című, KAB-ME-16 kóddal rendelkező, -A/B- kategóriájú pályázat megvalósítása keretében zajlott -Szertelenül, vidáman- elnevezésű komplex iskolai egészségfejlesztő programunk záró rendezvényeként:

http://veszpremtv.hu/hir/legyen_a_sport_a_szenvedelyed-n9980.html
https://veol.hu/hirek/legyen-a-sport-a-szenvedely-1836719
http://www.veszpremkukac.hu/szer-telenul-vidaman-drogprevencios-zarounnepseget-tartott-az-ada/

  A -Szenvedélybetegek felépülési folyamatának támogatására- című, KAB-FF-16 kóddal rendelkező, -B- kategóriájú pályázat keretében megvalósult, szervezett program.

Utolsó módosítás: 2017.06.13 08:29:02 by Adminisztrátor

https://mno.hu/grund/friss-hus-es-rimtelen-vers-a-racs-mogott-2395820

 Aczél Péter, Külsővat polgármesterének szavai, sok szeretettel a „Szenvedélybetegek felépülési folyamatának támogatására

Utolsó módosítás: 2017.06.13 08:24:06 by Adminisztrátor

A veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia noszlopi 27 ágyas rehabilitációs intézményében mutatta be a Thália Színház, két személyre írt A gyáva című darabját Scherer Péter és Kovács Krisztián előadásában.

(„Egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. És egy apa, aki mindezt végignézi, hallgatja és éli. Zavarba ejtően személyes párbeszédek és belső monológok, humoros és keserű helyzetek az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. Hol csúszhatnak el a szándékok?

Miért választjuk a „könnyebb" utat, ha úgy érezzük, az életünk zsákutcába ért?")

Kiváló és hiteles előadás volt, a legelső sorban ülve szinte ott voltam velük együtt a szobájukban, és testközelből élhettem át azokat az élethelyzeteket, amik szerencsére engem elkerültek. Első gondolatom az volt, hogy ha ilyen szülői helyzetbe kerülnék, akkor nagyon tehetetlennek, és szörnyen rosszul érezném magam, elsősorban magamat hibáztatva a gyerekem ilyen sorsáért. Egyben arra is gondoltam, hogy megérte a családi életünket úgy alakítani, hogy a gyerekek teljes értékű anyai nevelésben részesüljenek életük első éveiben, és egy vidéki menedékben megtanítani az igazi értékek keresésére. Valószínű ezért vagyunk nyugodtak jelenlegi életvitelük miatt. Önző gondolataim után hátborzongató volt átérezni azt a szenvedést, amit egy drogozó szenvedélybeteg átél. Semmihez sem hasonlítható őrjítő állapot, szenvedni az élet és a halál között, tudatmódosított állapotban, kívánva folyton az életvégét jelentő drogot, és maradék ésszel küzdeni ez ellen. Megpróbálni belekapaszkodni egy alig volt apába, hátha segítő kezet nyújt, és pótolja az elveszített önerőt.

Visszahozhatatlan és elmulasztott szülői kapcsolatot lehetetlen létesíteni egy krízis helyzetben, amikor már senki sem önmaga!
Az élet, olyan ismeretlen mélységeibe kerültem, amit ülve, tiszta ruhában, veszélyhelyzet nélkül sohasem ismerhettem volna meg. Mintha Fa Nándor vitorlásában életveszély nélkül, szárazon átélhetném egy földkerülés élményeit. Úgy éreztem, hogy a kiváló színész, Kovács Krisztián valódi drogos, a frizurája, szakadt öltözete és homályos tekintete miatt ő valóságosan is drogfüggő beteg. Erre akkor cáfolt rá, amikor a végén, a hosszú taps után beszélgetés kezdődött. Szemei kitisztultak, tekintete élénkké vált, szerepére már csak a szakadt ruhája emlékeztetett.

Megtudtuk, hogy a történetben sok helyről keveredtek ötletek, és a végén annyira tökéletes egésszé váltak, amit a nézőtéren levő valódi, gyógyuló szenvedélybetegek tudtak megerősíteni. Ahogy az úszó ember, a víz alól levegő vétel után visszamerül a víz alá, úgy buktunk mi is vissza a drogozás mély bugyraiba, amikor személyes tapasztalataikról szóltak az itt kezelt személyek. Megdöbbentő volt hallani, ahogy személyes élményeikkel erősítették meg az előadott történet hitelességét. Volt, akiből az apa fiú kapcsolat konfliktusa sírást váltott ki, mert saját magát látta a fiúban.
A történet még a természetes drogok idejében játszódott, amikor a marihuána és a heroin volt az ellenség, amitől féltünk, és féltettük a fiatalokat. A mai szintetikus szerek sokkal veszélyesebbek, és kiszámíthatatlan a hatásuk, legálisan is hozzá lehet jutni, mert a tiltás lépéshátrányban van a terjesztéssel. Olcsóbb, és a hiánya okozta kínszenvedés elkerülése miatt van rá szükség. Elképzelhetetlen személyes élményeket hallottunk azokról a küzdelmekről, amit egy szerhasználónak át kell élnie.

Nehéz volt ezt felfogni! Ilyen karnyújtásnyira szembesülni ezzel a problémával felveti a kérdést, hogy mekkora veszélynek fogható fel ez egy íróasztal mögül, puszta számadatokat látva, történeteket olvasva, vagy néhány beszélgetést nézve a tévében a detoxikáló főorvosával? Talán kevesebb kárt okozna, ha legalizálni lehetne a ma már sokkal veszélytelenebb marihuánát? Végül az alkohol is sok kárt okoz, mégis legálisan juthat hozzá bárki bármihez. Nehéz kérdések ezek! Sajnos nincs is jó válasz. Nyolcadik éve próbálkozunk azon, hogy a 27 fős intézet kibővíthető legyen 40 ágyra, amiben már nőket is lehetne kezelni, főleg kisgyermekes édesanyákat, akik a gyerekeiket nem hagyhatják el. Talán, ha ezt az előadást a szenvedélyüktől szabadulni próbálók körében láthatnák a döntéshozók, akkor más lenne ennek a támogatottsága?
A noszlopi erdőkön visszafelé autózva egyre jobban távolodtam a rám nehezedő élmények súlya alól. A tavaszi természet szépsége feledtette a szenvedélybetegségek szörnyűségeit, és már csak azokra tudtam gondolni, akik ebben a mai eseményben részt vettek. A színészekre, akik ezt a témát ilyen pontosan, élethűen bemutatták, belebújtak egy drogproblémás család bőrébe, átvették személyiségüket, és ezt annyira tökéletesen tették, hogy én el is hittem, ez a valóság. Gondoltam azokra, akiknek a függőségben szenvedők segítése életük legfontosabb hivatása, és nap, mint nap azon gürcölnek, hogy a mélyből kihozzanak életerős embereket. És hálával gondoltam arra, aki ezt a programot megszervezte, és meghívott erre a felejthetetlen élményt nyújtó eseményre.

Köszönöm!

Aczél Péter

 A -Szenvedélybetegek felépülési folyamatának támogatására- című, KAB-FF-16 kóddal rendelkező, -A- kategóriájú pályázat keretében zajlott programunkról olvashatnak:

Utolsó módosítás: 2017.06.13 08:17:42 by Adminisztrátor

http://index.hu/kultur/2017/05/05/alkoholizmus_drogfuggoseg_rehab_utcaszak_szinhaz_noszlop

 Drogprevenciós záróünnepség győztesekkel

Utolsó módosítás: 2016.06.06 14:57:54 by Steiner Zoltán

– Munkatársaink a hátrahagyott tanévben nyolc veszprémi általános és középiskolában tartottak nem hagyományos drogprevenciós előadásokat. Az interaktív tanórák keretében hatszáznál is több diákhoz jutott el egyesületünk megelőző programja –
mondta Szabóné dr. Virányi Judit, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia Egyesület elnöke a projektzáró ünnepségen.
A rendezvénynek helyet adó Lovassy gimnáziumban – ahol a társszervezők, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve és igazságügyi szolgálata, valamint a megyei és városi rendőrfőkapitányság – képviselői is megjelentek, az elnök hangsúlyozta:
a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében útjára indított iskolai programban kollégái díjazás nélkül vettek részt.

Az ünnepségen részt vevő Porga Gyula polgármester kijelentette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok ne váljanak a különféle drogok rabjává. A maga és az általa vezetett város nevében rendkívül fontosnak tartja a megelőzést, az ambulancia tevékenységét. Ahogy korábban, ezért is támogatta most is az önkormányzat a programzárót.

A hivatalos megnyitó után a médiumokból ismert toxikológus, dr. Zacher Gábor beszélt a kábítószerekről, például a diszkódrogokról.
Szavaiból kitűnt, a női nevekkel becézett szintetikus drognak enyhén sós íze van, ám ezt semmilyen italban nem veszik észre a gyanútlanul szórakozó, és a divatnak megfelelően többnyire koktélozó lányok. Merthogy a diszkókban az ő italaikba csempészik ezt bele, s amelyikük megissza, olyan állapotba kerül, hogy azt csinálhatnak vele, amit akarnak.
Az előadását követő kötetlen beszélgetésen Zacher Gábor elmondta: védekezni a diszkódrogok ellen lehetetlen, talán csak úgy, ha a fiatalok társaságban mennek el szórakozni és nagyon figyelnek egymásra. A legjobb persze, az volna, ha a felnövekvő generációk ki sem próbálnák a drogokat, beleértve az alkoholt vagy a cigarettát.

Erre a nagyon is józan megállapításra jutottak azok a diákok, akik beneveztek a járó- és fekvőbeteg ellátással is foglalkozó drogambulancia által meghirdetett plakátversenyre. A kiállított és díjazott művek többsége arról tanúskodott, hogy alkotójuk előtt nem ismeretlenek a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kábítószerezés veszélyei.

Csakúgy, mint a rendezvényen megjelent Stohl András előtt sem, aki részegen, bedrogozva karambolozott, börtönbe került, majd jó magaviselete okán korábban szabadult.
A színész a börtönbe vonulása előtt számos előadást tartott fiataloknak, azzal a nem titkolt céllal, hogy kevesebb büntetést kapjon. Történetét veszprémi látogatásán is elmesélte, a beszélgetést Babusa Péter, az ambulancia pszichológusa vezette.

A szakmai programok után a 8-10. évfolyamos diákoké lett a főszerep a gimnáziumi tornacsarnokban. Az MKB kézilabda csapatának két sztárja, Csoknyai István és Ivancsik Gergő adta át a plakátverseny győzteseinek méltán megérdemelt jutalmait. Persze, a prevenciós sorozat többi 600 diákszereplőjének sem kellett szomorkodni: az Unilever gyár által adományozott jégkrémekből mindannyian kedvükre belakmározhattak. A fölös kalóriát pedig az erre az alkalomra ugyancsak megjelent Katus Attila világbajnok aerobicos vezetésével le is mozoghatták.


ttm

 Cikkek

Utolsó módosítás: 2016.03.23 14:33:23 by Steiner Zoltán

Foglalkozasok az iskolakban
Az én gyermekem nem lehet drogos
Folytatódhat a megelőzés
Együtt lépnek fel a drogok ellen


Címkék
Alkohol Drog Nikotin